Proaspat absolvent. Incotro?

21 septembrie 2008

Citeam in CV-ul unei studente in anul I la Administrarea afacerilor, la sectiunea „Cum te vezi peste 5 ani?” urmatorul raspuns: „Peste 5 ani mi-as dori sa fiu manager intr-o multinationala si sa am experienta de 3 ani in aceasta functie”. Printr-un calcul simplu, ne dam seama ca aceasta ar trebui sa devina manager imediat dupa terminarea facultatii, in conditiile in care nu avea niciun fel de experienta. De aici imi dau seama ca multi tineri sunt foarte naivi in ceea ce priveste viitorul lor dupa absolvirea facultatii.

Bineinteles, toti visam la o cariera stralucitoare, la o parcurgere cat mai lina si mai rapida a treptelor catre functia de manager/director/orice numai sef sa fiu, dar in viata reala, lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Pentru a fi un bun manager trebuie sa ai o imagine de ansamblu asupra firmei, practic trebuie sa cunosti tot ceea ce fac oamenii condusi de tine.

Numarul absolventilor de facultate este considerabil mai mare in zilele noastre decat in urma cu 20-30 de ani. Prin urmare si concurenta pentru job-urile bune, aducatoare de venituri satisfacatoare este mai acerba. Tinerii absolventi ar trebui sa se intrebe cu ce sunt ei mai buni decat ceilalti, cum pot ei sa convinga angajatorul ca reprezinta alegerea optima.

Dupa finalizarea studiilor de licenta, urmatorul pas logic ar fi inscrierea la un master. Pentru multi tineri acest lucru este aproape imposibil datorita taxelor anuale de studii. Practic, daca nu ai „spate” (parinti care sa te sustina financiar sau un salariu care sa iti permita sa te intretii singur), nu ai nicio sansa. O alta varianta ar fi angajarea. Daca reusesti sa ajungi la interviu, nu scapi de intrebarea „Ce experienta aveti in domeniu?”. Aici, tinerii se impart in doua categorii: cei care au lucrat in timpul facultatii (dar poate nu in domeniul respectiv, deci nu reprezinta experienta relevanta) si cei care au decis sa se dedice studiilor (deci au 0 experienta in campul muncii). Unii dintre noi au noroc si trec peste acest obstacol cu raspunsuri istete de genul „Nu am experienta in domeniu, dar sunt o persoana ambitioasa, receptiva la provocari, rezistenta la stres, dornica sa invete lucruri noi etc.”. Aici depinde cat de sigur esti pe tine pentru a reusi sa-l convingi pe angajator ca iti doresti postul respectiv si esti capabil ulterior sa te ridici la asteptarile lui.

Cea mai buna solutie ar fi combinarea celor doua: inscrierea la un master si angajarea pentru a putea imbina teoria cu practica. In acest fel, obtii si diplomele necesare avansarii in cariera si experienta in domeniul dorit.

Parerea mea este ca ajuta mult sa lucrezi in timpul facultatii pentru ca ai acces la probleme, situatii care nu sunt prezentate in manuale, trebuie sa le intalnesti si sa decizi singur care e modalitatea potrivita de a le rezolva. Pe de alta parte, capeti mai multa incedere in propria persoana, in capacitatea ta de invinge anumite obstacole, de a te descurca in situatii inedite.

Acestea fiind spuse, va urez mult succes in cariera aleasa! 🙂

Reclame

2 Responses to “Proaspat absolvent. Incotro?”

  1. Buddha Says:

    In mod normal facultatea ar trebui sa conteze sau sa fie un plus in momentul in care mergi sa te angajezi, dar din pacate in Romania nu e asa, si te vei trezi la interviu, tu cu 7 diplome in mana dar fara pic de experienta, langa unul fara facultate dar cu 5 ani de experienta, si tu vei cam pleca acasa cu coada intre picioare…

  2. petiteelsa Says:

    Asa e. Dar daca reusesti sa lucrezi inca din timpul facultatii si sa o si termini e perfect 😀 In cel mai rau caz interviul se termina cu un arhicunoscut „Don’t call us, we’ll call you!”:))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: